1 av 2
Studenter på väg ut i livet foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 2
Louise Nilsson student 2013
Östergötland

90-talister är en speciell generation

Forskare:"Det är en speciell generation"
4:37 min

I dag avslutas studentfirandet i länet när det är sista utspringet. Studenterna är födda på 1990-talet och enligt framtidsforskare en speciell generation som gärna vill bli framgångsrika men som också har en mer konventionell familjedröm än tidigare generationer.

Studenten Louise Nilsson säger så här om 90-talisterna.

– Vi är målinriktade.

Ni ska också vara en generation som hittar en talang, som ni sedan håller fast vid.

– Det tror jag att vi måste för att det är stor konkurrens både på universitet och arbetsmarknaden så man måste ha något som sticker ut säger Louise Nilsson.

Peter Majanen är framtidsforskare på Quattroporte och har specialiserat sig på just generationer. Han menar att 90-talisterna är en väldigt speciell generation som vill bli väldigt framgångsrika, men på ett bekvämt sätt.

– Ett bra exempel är: "Jag tänker bli en av världens bästa men jag vill inte jobba lika mycket som mina föräldrar". Lösningen är att de ska fokusera på sin talang för att nå långt, förklarar Peter Majanen.

Många kan tänka sig att starta egna företag, bli psykolog eller lärare, något som stämmer in på Emil Lönn.

--Jag skulle gäran vilja öppna ett eget företag men det kan vara svårt i dagens läge, säger Emil Lönn.

90-talisterna är också humanistisk intresserade och en digital generation som inte är så fysisk aktiva och så kan de tänka sig ett mer konventionellt familjeliv. Men först är det fokus på arbetslivet säger Rebecka Aspdahl.

– Många är uppväxta med det livet och känner en viss trygghet med det och längtar till ett familjeliv när karriären har tagit fart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".