Foto: Micke Fransson/Scanpix
vätternrundan

Två bilfria sträckor i år

Ikväll startar de första cyklisterna i årets upplaga av Vätternrundan, som är den 48:e i ordningen. Och för första året så kommer vissa sträckor vara bilfria.

Länstyrelsen har godkänt att sträckorna mellan Ödeshög och Gränna och mellan Norra Fågelås och Hjo, 25 och 5 kilometer långa, är helt avstängda från obehörig trafik. Endast boende, utryckningsfordon och arrangörernas bilar ska få köra på vägarna.

– Det var cirka tre år sedan som tankarna kom. Det är framförallt arbetet tillsammans med Trafikverket som har intensifierats. Vi har haft en fantastiskt bra dialog sedan förra hösten, säger Eva-Lena Frick, vd för Vätternrundan.

Vägarna är inte vidare olycksdrabbade men ligger bra till geografiskt på olika sidor av sjön. Varje år tvingas ett 50-tal cyklister uppsöka sjukhus till följd av loppet.

– Det är framförallt när cyklister krokar i varandra. Vi har lite handledsbrott, nyckelbensbrott, skrubbsår och någon hjärnskakning. Olyckor med bilar inblandade är tack och lov oerhört sällsynt, säger Eva-Lena Frick.

– Om allt går som tänkt så kommer östra sidan, hela vägen till sydspetsen, vara bilfri 2015. Till den västra sidan är svårare att hitta alternativa vägar.

Eva-Lena Frick uppmanar alla trafikanter att vara uppmärksamma och följa trafikreglerna. Oavsett om det gäller fordon med tramppedaler eller gaspedaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".