Båtar i Göta Kanal i Söderköping.
östergötland

Förbifart runt Söderköping med i planen

"Det här har diskuterats i 30-40 år"
1:57 min

Två östgötska projekt fanns med när Trafikverket idag överlämnade sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 till regeringen. Som väntat föreslås en ny järnväg mellan Järna och Linköping, den så kallade ostlänken, och så en ny väg väster om Söderköping.

Den nya vägen väster och söder om Söderköping ska ge både förbättrad framkomlighet och trafiksäkerhet på E22 förbi stadens centrala delar. Det här har diskuterats de senaste 30-40 åren, berättar kommunalrådet Magnus Berge (C):

– Det är naturligtvis jättepositivt för alla som sitter i köer och har probelm med miljön, vi är mycket glada.

Planen är att den nya sträckningen av E22 ska dras strax väster och söder om staden och den nya kanalpassage kommer att vara ungefär 100 meter från den nuvarande, i form av en fyrfilig öppningsbar bro.

Hela den nationella planen för transportsystemet innehåller åtgärder för 522 miljarder kronor samt ytterligare cirka 80 miljarder kronor genom banavgifter, medfinansiering och trängselskatt.

Planen ska nu ut på remiss och senast den 1 oktober 2013 ska yttranden ha inkommit till Näringsdepartementet. Regeringen ska besluta om planen 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".