Östergötland

Gasutvinning på östgötaslätten oroar LRF

1:45 min

Just nu undersöks om gas kan utvinnas ur berggrunden på östgötaslätten. Det oroar LRF som befarar att miljön kan skadas allvarligt, framförallt om den omdiskuterade metoden Fracking används.

– Jag känner rätt stor oro för det här. Vi ser i USA hur behovet av att ersätta importerade fossila bränslen har drivit på utvecklingen av nya metoder och även i Europa mobiliseras krafter för att få använda de här metoderna.  

Fracking är en metod för att utvinna gas i skifferberggrund. Förenklat går det ut på att man borrar ett hål och därefter sprutar ner en blandning av vatten och kemikalier under högt tryck. Berggrunden spricker och gasen kan tas om hand.

Metoden används i USA, men är väldigt omdiskuterad. Motståndarna hävdar att den allvarligt skadar miljön.

Mats Weinesson, ansvarig för energifrågor på LRF i Östergötland, säger att han är särskilt rädd för att det uran som finns i berggrunden ska förorena grundvattnet om fracking används här.

– Problemet vi har är ju att uranet kan komma i rörelse och förgifta grundvattnet med radioaktiva ämnen.

Gripen Gas är ett företag som letar gas på östgötaslätten. I sina ansökningar om undersökningstillstånd har man nämnt att man ska undersöka en utvinningsmetod som LRF tolkar som just fracking. Torgny Berglund, styrelseordförande i Gripen Gas, säger dock att fracking inte ska användas.

– Det här skrev vi 2010, men nu har vi kommit fram till att det här inte går att använda i Östergötland.

Även Mikael Höök, forskare vid Institutionen för geovetenskap i Uppsala, ser riskerna med frackmetoden.

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista