Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

Skogen viktig för kyrkan

"Linköpings stift tjänar mellan 30 och 50 miljoner per år"
1:17 min

Svenska kyrkan tappar stadigt medlemmar och därmed intäkter. I och med detta blir inkomsterna från kyrkans skog allt viktigare, inte minst för de mindre församlingarna.

– Mindre glesbygdsförsamlingar har en större del i sin budget från skogen, jorden och fonderna. Så det kan betyda drygt fem procent för glesbygdsförsamlingarna. De större församlingarna, stadsförsamlingarna som i Stockholm, betyder det mycket, mycket mindre, säger Bengt Palmqvist, skogsförvaltare i Linköpings stift.

Sveriges Radio har kartlagt de hundra största skogsägarna. Ett par procent av all skog i Sverige ägs av Svenska kyrkan. I Östergötland är Linköpings stift den femte största skogsägaren. Holmen och statliga Sveaskog är de två största, följt av Boxholms skogar och Baroniet Adelsvärd.

Skogstillgångarna började byggas upp redan under medeltiden och i perioder har kyrkan ägt betydligt mer skog och mark. Men skogen är fortfarande en viktig inkomstkälla.

– För Linköpings stift, som har ungefär 28 000 hektar skog, tjänar mellan 30 och 50 miljoner per år. Vi har också på jordbruksmark som vi arrenderar ut som bidrar med sju, åtta miljoner i nettointäkter för kyrkan, säger Bengt Palmqvist.

Har ni ambitionen att bli större?

– Nej, det finns ingen sådan ambition. Det här är ett slutet kapital som inte kan expandera i form av mer skog eller mer jord. Och alla vinster som genereras delas ut till församlingarna. Så vi kan inte använda vinstmedel till att köpa mer mark, säger Bengt Palmqvist.

Länets fem största skogsägare

Holmens bruk, 46 452 hektar
Sveaskog, 38 348 hektar
Boxholms skogar, 32 891hektar
Baroniet Adelswärd 16 662 hektar
Linköpings stifts prästlönefond, 13 237 hektar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".