Kvinnan fick i sig det starka giftet efter att ha ätit rökt sik under midsommarhelgen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Östergötland

Rökt sik orsakade svår förgiftning

Smittskyddsläkaren: "Det är egentligen en förgiftning"
5:07 min

Tillståndet är fortfarande allvarligt för den kvinna från Östergötland som drabbats av den sällsynta sjukdomen botulism efter att ha ätit varmrökt sik. Hon vårdas nu i respirator på US.

Det var under midsommarhelgen som kvinnan blev sjuk efter att ha ätit av den  vakuumförpackade fisken. Hon fick bland annat svårigheter med andningen och fördes till sjukhus.

Efter analyser av den kvarvarande siken visade det sig att den innehöll det starka giftet botulinumtoxin, som orsakar sjukdomen botulism.

Enligt den senaste bulletinen från sjukhuset har kvinnan, som är i 50-årsåldern blivit något bättre, men hennes tillstånd betecknas fortfarande som allvarligt.

Livsmedelsverket avråder nu konsumenter att äta den vakuumförpackade, varmrökta siken från Bexanders rökeri med bäst före-datum 24 juni till 30 juni.

Fisken har sålts i Linköping men tillverkas i Stockholm.

Enligt Helena Hedbäck, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland är sjukdomen botulism mycket ovanlig. Under de senaste tio åren finns bara åtta dokumenterade fall i hela landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".