Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Nu rullar spårvagnarna igen

"Känns inte som någon direkt förbättring"
2:13 min

Spårvagnarna rullar nu som vanligt i Norrköping igen efter den fyra dagar långa strejken. Resenärerna är nöjda, men bland chaufförerna är känslorna blandade.

– Det känns väldigt bra att börja jobba igen, säger spårvagnsföraren Mona Karlsson.

Själva avtalet säger hon sig dock inte kunna tycka så mycket. Hon har helt enkelt inte hunnit sätta sig in i det ännu.

– Jag vet bara det jag har hört på radion. Jag fick ju reda på det här sent igår kväll och då var det bara att hoppa i säng fort som attan för att komma upp i morse.

Vid 21-tiden igår kväll kom beskedet att Bussarbetsgivarna och fackförbundet Kommunal nu har kommit överens nytt avtal och efter att ha spenderat några dagar i spårvagnshallarna är de orangegula fordonen nu ute och rullar i Norrköping som vanligt igen.

Bra, tyckte de resenärer vi träffade vid Söder Tull i förmiddags. En av dem var Birgitta Westling, som efter att ha tvingats att sitta inne i några dagar idag passade på att ta sig ut med spårvagnen.

– Spårvagnen betyder väldigt mycket för mig, för jag har ingen bil.

Det nya avtalet ska, utöver löneökningar, ge de anställda ett ökat inflytande över arbetstiderna. Den största  frågan har dock handlat om anställningstryggheten när en ny entreprenör tar över efter en upphandling. Där ändras nu reglerna och dessutom ska en nämnd inrättas för att hålla ordning på hur företagen sköter det här.

Någon garanti för att alla anställda ska få följa med till det nya företaget blir det dock inte och busschauffören Nedim Isik, som nu funderar på att byta jobb, är inte alls nöjd med överenskommelsen.

– Jag är missnöjd med det de har åstadkommit faktiskt. Det känns inte som någon direkt förbättring av våra villkor. Man kan vara timanställd i tio år utan att bli erbjuden en fast anställning eller ett vikariat, det är som på 40-talet.

Hur går snacket kollegor emellan idag?

– Alla är missnöjda. Jag förstår inte vad de i toppen pratar om. De jag träffat är missnöjda allihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".