I folkvimlet på Almedalsveckan 2012. Foto: SR Gotland
Östergötland

Dyr Almedalsvecka utesluter flera deltagare

Tobias Smedberg, PR-konsult: "Det kan bli ett demokratiproblem"
1:17 min

Om några timmar inleds årets politikervecka i Almedalen. Men enligt Tobias Smedberg PR-konsult på Agenda PR har Almedalsveckan enbart blivit en plats för organisationer och kommuner som har god ekonomi.

Kostnaderna för politikerveckan har ökat så mycket att organisationer och kommuner som inte har ekonomiska förutsättningar drar sig för att delta i Almedalen.

-För ett stort företag så kanske det inte är jätte mycket att behöva lägga runt  50 000 kronor men för en liten organisation kan det vara summor som motsvarar ett helt års kampanjbudget, säger Tobias Smedberg.

Politikerveckan kallas av vissa för Sveriges största demokratiska mötesplats. Men samtidigt har priserna för de som vill arrangera ett politiskt samtal under Almedalen ökat.

En sammanställning som Sveriges Radios P4 kanaler har gjort visar att landets kommuner och landsting betalade omkring 9 miljoner skattekronor för att delta i Almedalen förra året. Det mesta av pengarna gick till att arrangera olika seminarier och politiska diskussioner.

Här i länet valde majoriteten av kommunerna att varken arrangera eller skicka någon representant till Almedalen förra året. Företrädare för flera av de kommunerna uppger att höga kostnader för boende och lokaler är en av orsakerna till att de väljer bort Almedalen. Något Tobias Smedberg ser som ett demokratiskt problem.

-Om det bara är de som har mycket pengar som är de som står för arrangemanget då är det också de som dikterar villkoren och bestämmer vilka seminarier ska arrangeras och vilka frågor som ska tas upp på de seminarierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".