Foto:Lovisa Gelin/Sveriges Radio
Linköping

"Miljömålen blir varandras fiender"

1:20 min

Nya regler kan stoppa Tekniska verkens biogasproduktion från matavfall. Naturvårdsverkets utkast till förslag om gränsvärden för metaller i bland annat rötslam från biogasanläggningar kan bli för tuffa.

Det rötade matavfallet, eller biogödsel, sprids idag på åkermarker men Tekniska verkens vd Klas Gustavsson befarar att det i framtiden kommer gå till förbränning istället. Den kritiska faktorn är tungmetallen kadmium som förekommer i det avfall som används i produktionen av biogas och sen hamnar i restprodukten biogödsel.

Tekniska verken har analyserat Naturvårdsverkets första utkast till nya gränsvärden för bland annat kadmium och konstaterat att det är för svårt att leva upp till. Orsaken till det, menar han, är att de livsmedel som vi äter och som i förlängningen blir biogas och gödsel innehåller kadmium.

– Det skulle bli mer kadmium i åkermarken om det här förslaget blir verklighet. Det kommer bli en större använding av handelsgödsel där det är tillåtet med högre halter av kadmium, säger Klas Gustavsson.

Men på Naturvårdsverket påpekar man att utredningen som ska leda fram till en ny förordning för tungmetaller i bland annat åkermark inte är klar och att det slutgiltiga förslaget kan komma att se annorlunda ut.

– Jag kan förstå deras kritik och vi är medvetna om problemen som finns. Vi har tagit till oss av de här aspekterna i vårt arbete, men det är ett pågående arbete och vi är inte färdiga. Anledningen till att vi kommer förslå strängare gränsvärden är för att vi måste få till ett lågsiktigt hållbart kretslopp och då måste tillförseln av oönskade ämnen minska, säger Kerstin Åstrand som är projektledare på Naturvårdsverket.

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista