Frysplattor som ska kunna frysa bottensediment på förorenade sjöbottnar. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Frysning samlar upp gift från sjöbotten

Per Lindqvist, vd: "I första hand kan det användas i båthamnar"
1:34 min

Frysning kan i framtiden bli en metod att sanera sjöbottnar. Det hoppas ett Linköpingsföretag som nu utvecklar metoden.

Företaget European Wenture Group i Linköping har nu tagit fram en anläggning som gör att man kan frysa förorenat bottensedimentet i en sjö och därefter lyfta upp sedimentet på land. Anläggningen fungerar så att man sänker ner fem frysplattor, som är två kvadratmeter stora, i vattnet. Plattorna fryser bottensedimentet, som sedan kan lyftas upp.

– Historiskt sett har man sagt att rör inte det som ligger på botten av en sjö, för då det blir bara värre. Man kan gräva upp sediment eller suga upp det. Men båda metoderna medför risker genom att man kan sprida farliga ämnen istället för att få upp det, säger företagets vd Per Lindqvist.

Enligt honom är fördelen med frystekniken att man får med sig en förhållandevis liten mängd vatten, och att man inte rör om i bottensedimentet. 250 kvadratmeter bottensediment, som är 15 cm tjockt, ska kunna frysas och lyftas varje dygn. Det motsvarar ungefär två normalstora enplansvillor. Nästa vecka ska man börja testa om anläggningen kan användas till att separera slam och vatten i industriavfall.

Tekniken med att frysa bottensediment för att kunna lyfta upp det är inte helt ny. Men Per Lindqvist säger att fördelen med deras containerstora anläggning är att allt ryms på en lastbil, och lätt kan transporteras och ställas upp.

– Vi ser potentialen att i första hand använda det här till småbåtshamnar där man historiskt sett har målat båtar med en båtbottenfärg som innehåller gifter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".