1 av 2
Foto: Filip Joelsson/SR Gotland
2 av 2
Håkan Lindahl och Lena Hansson.
Norrköping/Linköping

Nu ska frivården bli säkrare

"Ibland har smockan hängt i luften"
1:37 min

Under ett antal år har kriminalvården fokuserat på säkerheten på anstalter och häkten. Nu har man också börjat titta på hur man kan öka säkerheten inom frivården, den instans som hanterar alla som avtjänar ett straff i frihet.

20 allvarliga incidenter rapporterades förra året inom frivården i Sverige. Det handlar ofta om klienter som betett sig hotfullt. På frivården i Norrköping har man varit relativt förskonade från incidenter.

– Det är klart att man varit i situationer som varit obehagliga där människor blir arga. Framför allt när man jobbar med grupprogram där människor som inte känner varandra kommer in i ett sammanhang så kan det ibland bli spänt eller laddat, säger Håkan Lindahl som är säkerhetsansvarig och jobbar med klienter som försöker bli av med ett missbruk på frivårdskontoret i Norrköping.

– Jag har tack och lov inte blivit utsatt som person, men jag har bevittnat situationer där det funnits en förhöjd risk och smockan har hängt i luften.

Frivården är den del av kriminalvården som ansvarar för straff som avtjänas i frihet, som skyddstillsyn, samhällstjänst och fotboja. Även de som har blivit villkorligt frigivna från fängelse eller håller på att slussas tillbaka in i samhället övervakas av frivården. Det är alltså en stor skara människor, omkring 30 000 i hela landet varje år, med olika bakgrund som personalen ska hantera.

– Verbala hot har förekommit tidigare, men det är inte ofta det händer. Men så länge det kan hända är det naturligtvis viktigt att vi skapar rutiner för att kunna ta hand om de här situationerna, säger Lena Hansson, ställföreträdande kriminalvårdschef för frivården i Östergötland.

På regeringens uppdrag har kriminalvården sett över säkerheten på landets alla frivårdskontor och konstaterar att det behövs lagändringar. Till exempel att man ska få kroppsvisitera klienter, och att säkerhetsreglerna på de olika kontoren blir mer reglerade och enhetliga.

– Vi har ju gemensamma mål och står inför gemensamma problem så det är viktigt att vi jobbar åt samma håll och inte uppfinner hjulet på nytt. Det handlar om att skapa både trygghet och förtroende för vår verksamhet, säger Lena Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".