1 av 4
foto Tahir Yousef
2 av 4
foto Tahir Yousef
3 av 4
foto Tahir Yousef
4 av 4
foto Tahir Yousef

Naturvårdsbränning för biologisk mångfald

Naturvårdsbränning i Fjälmmossens naturvårdsreservat
5:10 min

 Igår startade länsstyrelsen i Östergötland naturvårdsbränning i naturreservater Fjällmossen. Eldinfernot dödar en stor växter och träd men samtidigt hoppas man kunna skapa ett paradis för många sällsynta arter säger Mikael Burgman naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.

– Själva elden och brandröken drar hit en massa insekter, de söker sig hit för att para sig på brinnande ved till och med och sedan har vi växter där frön ligger i backen i många år och som börjar gro vid höga temperaturer, berättar Mikael Burgman.

En tändningsledare går runt i rask takt och sprutar eld med sin brännkanna på det torra gräset. Samtidigt står det ett tiotal personer runtomkring. Några bevakar eldens spridning och några andra står beredda med vattenslangar för att rycka in om elden sprider sig okontrollerad.

Totalt ska länsstyrelsen bränna motsvarande 20 fotbollsplaner skog i naturreservatet. Förhoppningen är att gynna den biologiska mångfalden. Resultatet från naturvårdsbränningen 2010 i ett närliggande skogsområde var mycket lyckat säger Mikael Burgman och nu hoppas han på liknande resultat här.

– Utvärderingen av den branden var att den var ren succé utifrån de arter och insekter som kom dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".