Det är lika vanligt att hund skadar får som att varg gör det. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio

Hundattacker lika vanliga som varg mot tamdjur

1:29 min

I Östergötland är det lika vanligt att lösa hundar skadar tamdjur som att varg gör det. Det säger länsstyrelsens besiktningsman Lars Larsson efter att flera får dödades efter i en hundattack i Ödeshög i förra veckan.

– Vargangreppen har varit något färre då, det enda som har dragit upp det här med varg var den här vikbolandsvargen. Den tog ju väldigt mycket får.

Lars Larsson, länsstyrelsens besiktningsman, uppskattar att under de senaste femton åren har antalet hundattacker mot tamdjur varit omkring tio. Fram till Vikbolandsvargens härjningar under förra sommaren stod varg för ungefär lika många.

Avgörande är förstås att det finns betydligt fler hundar än vargar, särskilt i Östergötland, men hundarna ska ju också hållas i koppel. Hundar som är vana att vara lösa ute i skog och mark kan bli mer benägna att ge sig på tamdjur säger Lars Larsson.

– De har ju lite jaktinstikt. Hunden jagade sitt byte i begynnelsen. En hund som ofta får springa ute de jagar mer och mer, harar och rådjur och liknande. De klarar sig undan men när det gäller får så kommer de ifatt dem och då blir det mer intressant.

De djurägare i Ödeshög vars får blev attackerade av hund har polisanmält det som hänt. Den enda möjligheten för dem att få ersättning för sina får är att ägarna till hundarna kan hittas och att de får betala skadestånd.

Sex av deras tolv får fick så stora skador att de antingen dog eller fick avlivas. Lars Larsson var där för att bestiktiga djuren.

– Det blir enorma skador och det är hemskt att se rent ut sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista