Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Norrköping

Ny nätdrog oroar polisen

"Vi jobbar hårt för att det inte ska bli någon form av partydrog"
1:41 min

En ny farlig nätdrog har börjat användas i missbrukarkretsar i Norrköping. Drogen, som går under smeknamnet kristaller, är enligt polisen ännu värre än "kannibaldrogen" MDPV när det gäller vilka effekter som drogen ger.

– De problem som vi hade med LSD för ett antal år sedan med att folk trodde att ”jag kan flyga”, finns även i den här kristalldrogen. Samtidigt har den tyvärr också MDPV:ns aggressiva substanser, vilket gör att man är både hallucinogen och aggressiv, säger Robert Kalmendahl, chef vid polisens narkotikaenhet i Östergötland.

Sedan i fjol har det varit flera dödsfall i Norrköping direkt kopplade till nyttjandet av MDPV. Tidigare märkte man inte så mycket av de missbrukare som tog exempelvis amfetamin, annat än att de begick en massa brott, men med MDPV handlar det alltså om våldsamheter och aggressivitet. Och nu ger den nya kristalldrogen ännu allvarligare effekter.

I nuläget tas de här drogerna i huvudsak bara i missbrukarkretsar. Än så länge har den inte spritt sig till exempelvis ungdomar.

– Det är där vi jobbar väldigt hårt, för att vi inte ska få någon form av partydrog, för då är jag orolig för att det kan bli en rejäl explosion, säger Robert Kalmendahl.

– Men jag tror att ungdomarna har tagit till sig både vad polisen har sagt och vad media har skrivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".