Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Miljöskadande industrier ska granskas

"Det är en långsiktig miljöpåverkan"
1:43 min
Agroetanol på Händelö. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio

Vattnet kring Händelö i Norrköping är förorenat av tungmetaller och andra miljögifter. För att förbättra vattenmiljön ska Länsstyrelsen i höst göra en stor granskning av de industrier som finns där.

På Händelö finns flera stora industrier såsom Holmen papers, Händelöverket och Agroetanol som släpper ut vatten i Bråviken. Industrierna klassas som miljöfarlig verksamhet och måste följa vissa regler för sina utsläpp av vatten. De har ett ansvar att rena och kontrollera sina utsläpp, men nu vill Länsstyrelsen se om de måste göra mer för att minska påverkan i Bråviken. Som det är nu skadar gifterna vattenmiljön.

– Framför allt är det ju en långsiktig påverkan. När det gäller metaller och miljögifter så är det sällan akut giftigt, men det påverkar ju så att det blir ett sämre biologiskt liv i vattnet, säger Sofie Palmquist som är miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Förutom industrierna så finns det hamnar, förorenad mark och gator på och omkring Händelö som också påverkar vattenkvalitén. Som om inte det vore nog för också Motala ström med sig en hel del nersmutsat vatten.

Mätningar har visat att det finns alldeles för mycket tungmetaller, kemikalier och övergödningsämnen omkring Händelö som kommer från de här olika källorna. Länsstyrelsen kommer att granska de verksamheter som finns på och omkring Händelö i en gemensam granskning för att se hur man totalt sett kan minska påverkan. I vanliga fall tittar man bara på en verksamhet i taget.

– Det kan bli att vi tittar på om de kan släppa ut en mindre mängd vatten, att en del kan få rena sitt vatten mer själva eller att man kan återanvända vatten istället för att släppa ut det, om vi pratar om industrier, säger Sofie Palmquist.

Men att förbättra vattenmiljöer är ett komplicerat arbete. Till exempel kan det ta lång tid innan man ser några effekter.

– Det är ju det som är lite svårt med det vi jobbar med. Vi gör en del, men det är svårt att se exakt vad det gav för effekt och det blir svårt att utvärdera. Det är också så många i området som släpper ut föroreningar och då kan det vara så att någon ökar sina utsläpp och någon annan minskar, så det är svårt att se förändringarna av en del åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".