1 av 4
Sommarjobbaren Farazj Omar, 18 år, dammsuger vip-ingången på Linköping arena. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 4
Nicklas Petersson, volontär vid EM i fotboll för damer. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
3 av 4
Marie Reinicke, projektledare för fotbolls-EM för damer i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
4 av 4
Linköping arena. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping/Norrköping

Snart EM-premiär i länet

Marie Reinicke, projektledare i Linköping: "I kväll ska allting klaffa"
1:25 min

I kväll är det dags för det stora examensprovet för Linköpings nya fotbollsarena när den första EM-matchen går av stapeln, och förberedelserna pågår in i det sista. Även i Norrköping pågår arbetet för fullt med att göra Nya Parken EM-klar.

Bara timmar innan matchstart mellan England och Spanien arbetas det intensivt med att få allt i ordning på Linköping arena. Utanför arenan fixas det med reklamskyltar och banderoller, och inne på arenan klipps det nyutlagda gräset. Marie Reinicke, projektledare för fotbolls-EM för damer i Linköping, är full av förväntan.

– Det känns väldigt bra, men lite pirrigt är det så klart. Vi har jobbat väldigt länge med det här. Det har varit intensiva förberedelser och nu är vi plötsligt framme vid den stora dagen. I kväll ska allting klaffa och funka, men det känns ganska bra. Vi gör de sista förberedelserna nu och känner oss redo för matchen i kväll, säger hon.

18-årige Farazj Omar, sommarjobbar på Linköping arena åt Linköpings kommun. Han hjälper den här dagen till med att dammsuga trappan med en grön matta, där vip-gästerna ska gå upp.

– Trapporna är ihåliga, så vi har fixat till så att de som har klackar på skorna kan gå upp här, och det ska vara rent och fint.

Hinner ni med allt?

– Jag vet inte. Det är väldigt stressigt. Det är många som håller på och jobbar. Vi försöker i alla fall. 

En som hade det betydligt lugnare var volontären Nicklas Petersson, som i vanliga fall är fritidsledare i Linköping. Som parkeringsvakt hade han inte så mycket och göra när det var närmare åtta timmar kvar till match. Han tycker att det är roligt att EM nu drar igång på riktigt i länet.

– Det är pirrigt. Det är kul att det har kommit ett så här stort evenemang till Linköping. Det var ju ett par år sedan vi hade något sådant här i stan, säger han.

Även på Nya Parken i Norrköping har förberedelserna pågått in i det sista. I kväll spelar Ryssland mot Frankrike på arenan. Anders Gummesson, pressansvarig i Norrköping under fotbolls-EM, tycker också att det känns härligt att det snart är dags för matchstart. 

– Det är fantastiskt. Det pirrar lite i kroppen, det är ingen tvekan om det. Det är otroligt spännande att nu se resultatet av det vi har gjort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".