Peter Rockborn, överläkare på ortopedkliniken i Vrinnevisjukhus. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm / Sveriges Radio Östergötland
östergötland

Robotstyrda gräsklippare - en fara

Peter Rockborn: "Väldigt obehagligt"
1:26 min

Allt fler använder sig av robotstyrda gräsklippare, men de självgående apparaterna kan vara farliga. Bara under de senaste två veckorna har flera personer i Östergötland fått uppsöka sjukvård.

Varje år får Vrinnevisjukhuset in mellan två till fem olyckor på grund av gräsklippare, enligt överläkare Peter Rockborn. I år har även olyckstillbud på grund av robotstyrda gräsklippare registrerats.

- Väldigt obehagligt. Jag tänker att aldrig låta någon vara ute i trädgården när jag har den gräsklipparen framme, berättar Peter Rockborn om sin erfarenhet av robotstyrda gräsklippare.

Thomas Ohlsson är Vice VD på Global Garden Products som tillverkar robotstyrda gräsklippare menar att ansvaret för säkerheten ligger på både konsument och tillverkare.

Överläkare Peter Rockborn på Vrinnevisjukhus i Norrköping uppmanar alla som har en gräsklippare i hemmet att vara försiktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".