Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Östergötland

Kommunerna brister i sin energieffektivitet

Annika Jäerbrand, VTI: "Finns kommuner som inte bytt ut sin belysning på 40 år"
1:49 min

Trots att kommunerna skulle kunna spara mycket energi och pengar genom att byta ut gammal väg- och gatubelysning görs ganska lite investeringar i ny belysning.

Det visar en studie som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort på tolv svenska kommuner, däribland Linköping.

– Officiellt sett så säger ju alla att de vill bli mer energieffektiva, men i praktiken så kanske det inte händer så mycket. Det finns kommuner som inte bytt ut sin belysning på 30-40 år, det var jag väldigt förvånad över, säger Annika Jägerbrand, miljöforskare på VTI, som är den som varit ansvarig för studien.

Studien visade att de mindre kommunerna var bättre på att byta ut sin gamla kvicksilverbelysning till ny energieffektivare belysning än stora kommuner, trots att det finns pengar att tjäna på sikt.

Annika Jägerbrand tror att det bland annat beror på att färre personer är inblandade i besluten i mindre kommuner.

I studien har man sett att det finns många hinder till att byta till ny belysning och ofta var skälen inte ekonomiska.

– Jag skulle säga att det är flummighet som är det största hindret. Det finns inga direkta mål och det finns inga planer eller tydliga ansvarsroller och drivkrafter inom kommunen, säger Annika Jägerbrand.

Man såg också att om energibolaget i kommunen har ansvaret för belysningen så kan gamla belysningar användas väldigt länge utan att bytas ut.

– Om kommunen betalar för energin till energibolaget och energibolaget äger ansvaret för belysningen så finns inget incitament för att förnya belysningen, för det betyder ju att energibolaget måste göra en investering som sen leder till en mindre inkomst från kommunen, säger Annika Jägerbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".