Sylvia Lindström, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Finspångs kommun. Foto: Annika Selin / Sverige Radio Östergötland
Östergötland

Rötmånaden är här igen

Sylvia Lindström: "Man ska vara frisk och hålla rent när man hanterar livsmedel"
1:18 min

Idag startar rötmånaden enligt den gamla Bondepraktikan, den månad då bakterier gärna frodas i våra livsmedel. Men om man tänker sig för lite extra behöver man inte få några problem, menar miljö- och hälsoskyddsinspektör Sylvia Lindström.

Sylvia Lindström som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Finspångs kommun ger P4 Östergötlands lyssnare några praktiska råd när angående hur man ska hålla sina livsmedel fräscha och undvika att bli sjuk hemma under rötmånaden.

– Rötmånaden är den månad då luftfuktigheten är lite högre än vanligt och förutsättningen för bakterier att frodas är när luftfuktigheten är högre, säger hon.

Bakterierna trivs olika bra i olika livsmedel så vissa livsmedel är känsligare än andra för bakterieangrepp.

– Det är de livsmedel som har högre vattenhalt. Om man tittar till exempel på ost. Mjukost har högre vattenhalt än hårdost. Mjukt bröd har högre vattenhalt än en torr skorpa.

Rötmånaden behöver inte infalla exakt mellan den 22-24 juli som det står i den gamla Bondepraktikan, i praktiken kan luftfuktigheten vara lika hög i juni eller augusti. Trots att de flesta känner till den så kallade rötmånaden så är det ändå många som insjuknar hemma efter att man hanterat livsmedel på fel sätt. Miljö- och hälsoskyddsinspektören har några råd angående hur man ska sköta livsmedelshanteringen på ett fräscht sätt under rötmånaden.

– Man ska vara frisk när man hanterar livsmedel, man ska exempelvis inte ha diarré eller några sår på händerna. Man ska också hålla rent. Det ska vara rena slevar, byttor och arbetsbänkar, säger Sylvia Lindström,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".