Överåklagare ska granska hockeyskandalen

Affären med tre hockeyspelare, varav två från Linköping, som haft sex med en kvinna på ett hotellrum ska granskas på nytt av åklagare.

De tre ishockeyspelarna, Kristian Huselius och Henrik Tallinder från LHC samt Andreas Lilja från Mora, togs in till polisförhör i samband med Sweden Hockey Games förra veckan. De tre hade träffat en 22-årig kvinna vid ett nattklubbsbesök, och hon följde sedan med de tre till ett hotellrum där det förekom sex. Efter natten gjorde kvinnan en polisanmälan om våldtäkt.

Efter förhör lade åklagaren i Stockholm ner sin förundersökning med motiveringen att det saknades bevis.

Men nu den nya specialenheten för sexualbrott har blivit intresserad och begärt att alla handlingar från åklagaren och polisen i Stockholm ska skickas till Göteborg för att granskas. Själva granskningen gör kammaråklagare James von Reis på uppdrag av chefen för specialenheten, Birgit Thunved.

Det är mediernas rapportering om händelsen som har lett till att granskningen nu genomförs trots att förundersökningen lades ner av åklagaren i Stockholm.

- Om inte medierna skrivit om händelsen, skulle vi kanske aldrig fått veta att den ägt rum, säger kammaråklagare James von Reis.