Linköping

Fortsatt hög efterfrågan på studentbostäder

Simon Helmér: "En effekt av hur arbetsmarknaden går"
1:39 min

Allt fler unga bestämmer sig tidigt för var man vill bo och studera. Sedan bostadsbolaget gjorde det möjligt att ställa sig i bostadskö från dagen man fyller 17 år har snittkötiden ökat stadigt. Nu ligger kötiden på 320 dagar, en något högre snittid än tidigare år.

Efterfrågan på studentbostäder i Linköping är generellt fortsatt hög, men måttligt oförändrad sedan tre år tillbaka. Samtidigt som behovet av studentbostäder ökar runt om i landet. VD för Studentbostäder i Linköping AB, Simon Helmér, tror att det beror på en hög andel studentbostäder i Linköping i förhållande till antalet studenter, men han förutspår en mycket oförutsägbar marknad för studentbostäder framöver.

- Det vi har sett är en trend sedan det här nya systemet infördes är att många är väldigt medvetna om vilken studieort de tänker sig välja, vilket innebär att de registrerar sig mycket tidigare i en studentbostadskö, säger han.

Trots den allmänna bostadsbrist som råder i Linköping tror Simon Helmér, VD för Studentbostäder i Linköping AB, att det handlar om ett nytt fenomen, snarare än ett ökat söktryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".