Flasknosdelfin hoppar och pratar i Nordsjön. Foto: Vincent M. Janik, University of St Andrews

Delfiner använder ljud som tilltalsnamn

Delfiner med namn
1:27 min

Delfiner använder namn på varandra när de kommunicerar enligt en ny studie av delfiner som marinbiologer vid universitetet i St Andrews i Skottland har gjort. Det här kommunikationsbeteendet är känt hos delfiner i fångenskap, men forskarna har nu följt vilda delfiner i havet och sett samma sak.

Forskarna på universitetet i St Andrews spelade in och spelade upp olika visselsignaler för flasknosdelfiner i havet utanför Skottland kust.

Visslingarna de använde är något som forskarna kallar signaturvissling och varje delfin har sin egen signaturvissling som de själva knåpat i hop tidigt i livet. Den här signaturen används återkommande som en del av delfinernas ljudrepertoar.

Det är ganska vanligt att djur använder sig av specifika ljud och läten för att varna eller tala om var det finns mat, men för det mesta är det ljud och beteenden som är medfödda. Ovanligare och mer komplicerat är det att djur lär sig nya ljud och vad olika ljud betyder.

Nu visar de skotska forskarna att delfinerna använder de här signaturvisslingarna när de träffar och komminucerar med andra delfiner i havet. Då visslar de sin egen signaturvissling och andra svarar tillbaka med sina, ungefär som vi presenterar oss med namn när vi hälsar på varandra, och när en delfin upprepar den andres så svarar de med samma signal igen.

När forskarna ute till havs spelade upp olika delfiners signaturvisslingar så svarade delfinerna när de hörde sin egen med att repetera sin egen signatur.

Referens:
Stephanie L. King and Vincent M. Janik, "Bottlenose dolphins can use learned vocal labels to address each other", PNAS Online Early Edition, July 22 2013, doi/10.1073/pnas.1304459110

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".