Östergötland

Många östgötar förlorar körkortet

Transportstyrelsen: "Vi har jobbat ikapp"
1:50 min

Antalet östgötar som blivit av med sina körkort har ökat stort den senaste tiden. Om man jämför årets första sex månader med samma period förra året handlar det om en ökning på närmare 100 procent när det gäller fortkörningsbrott och andra liknande trafikförseelser.

– Det beror dels på att det kommit fler ärenden från polisen och via hastghetskamerorna. Men en stor orsak är att vi har arbetat av vår ärendebalans – såna ärenden som vi inte hunnit med i den takt som de kommit in, säger Solweig Höög Persson på Transportstyrelsens körkortsavdelning.

Transportstyrelsen tog över körkortshanteringen från länsstyrelserna 2010 och haft haft stora problem att hinna med återkallelser av körkort. Men nu har man jobbat ifatt, något som alltså visar sig som en ökning i statistiken.

411 östgötar miste sitt körkort under det första halvåret i år enligt det som kallas återkallselse punkt 4, där fortkörning, körning mot rött ljus och andra liknande trafikförseelser ingår, en siffra som alltså ökat med nästan 100 %.

Totalt har drygt 800 östgötar fått sitt körkort återkallat i år, det kan man jämföra med drygt 500 förra året. Här igår till exempel även personer som kört onyktra eller narkotikapåverkade och som mist körkortet av medicinska skäl.

Solweig Höög Persson på Transportstyrelsen kan alltså se att ökningen till viss del beror på att polisen tar fast fler trafiksyndare, men den stora orsaken är att man nu hunnit ikapp med alla ärenden.

– Om de här förseelserna blir för gamla då kan vi inte åtgärda dem, utan tanken är att det ska ske i så nära anslutning till förseelsen som möjligt. Där är vi idag och det är väldigt glädjande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".