Estelle af Östergötland från Arkösund. Foto: Sofia Strindvall / Sveriges Radio Östergötland
Norrköping

Allt fler väljer att åka skärgårdsbåtar

"Många gånger är det fullbokat”
1:42 min

Sedan förra sommaren har resandet med kollektivtrafikens skärgårdsbåtar ökat markant visar nya siffor från Östgötatrafiken. Framför allt har ägare av fritidshus fått upp ögonen för det billiga transportmedlet.

 – Framförallt har de som har sommarhus ute på öarna märkt att de kan åka, och de skickar efter gäster som kan åka med. Så det ökar, det gör det, säger Håkan Bergström som kör båten Estelle af Östergötland från Arkösund.

Förra sommaren började Östgötatrafiken köra båtar i skärgården. Till skillnad från den tidigare kompletteringstrafiken som bara var till för de fastboende blev båtturerna öppna för alla, till vanlig kollektivtrafiktaxa. I juni i år var det omkring 2 500 resenärer, nästan tusen fler resande än juli månad förra året.

På kajen i Arkösund sitter en 83-årig herre med sex fullpackade väskor och väntar på eftermiddagsturen. Han har hyrt en stuga i skärgården i 39 år och förr fick han åka med fiskaren när han skulle iland.

– Jag hade ingen båt, jag ställde in min tid när de åkte och handlade på fredagarna. Nu kan jag åka på morgonen och så kan jag åka nu. Det går både klockan två och klockan tre, säger han.

Men alla är inte glada för det ökade resandet, vi har tidigare rapporterat om att båtarna vid vissa tillfällen varit fulla. Irene Aronsson bor på Birkö norr om Arkösund.

– Många gånger är det fullbokat. När vi skulle få den här tjänsten så sa de att fast boende ska ha förtur, men det stämmer inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".