Norrköping

Tre miljoner kronor till Arbetets museum

Niklas Cserhalmi: "Vi kommer jobba ännu mer med arbetslivsmuseer"
0:45 min

Regeringen beslutade i dag att tilldela Arbetets museum i Norrköping ett stöd på tre miljoner kronor, fördelat på åren 2013-2015. Stödet ska användas till att på försök bilda ett kunskapscenter för alla Sveriges drygt 1400 arbetslivsmuseer, som till största delen drivs av ideella krafter.

Stiftelsen Arbetets museum har efterfrågat medel till att under tre år bedriva en försöksverksamhet i form av ett Kunskapscenter för arbetslivsmuseer. Verksamheten innebär att Stiftelsen Arbetets museum ska genomföra olika insatser inriktade på framförallt ekonomi, marknadsföring och utbildning för verksamma vid svenska arbetslivsmuseer.

Museidirektör Niklas Cserhalmi på Arbetets Museum berättar att det redan ligger i deras uppdrag att vara en samordnare för alla landets övriga arbetslivsmuséer, men att det nya stödet kommer hjälpa det arbetet rejält på vägen.

- Ett arbetslivsmuseum drivs ju ofta av ideella krafter och eldsjälar, det är människor som lägger sina helger och kvällar på att vårda en smedja eller ett tvätterimuseum, en buss eller en verkstad. Vi kommer nu med de här pengarna att kunna jobba ännu mer mot de här arbetslivsmuseerna med bland annat kurser, utbildningar och nätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".