Brandvarnare. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Linköping

Brandvarnare saknades på brandplatsen

Lena Andersson: "Finns inget som anger det i hyreslagen"
1:16 min

Brandvarnare saknades i hyreslägenheten bredvid den som totalförstördes av brand på Gamla Tanneforsvägen i Linköping. Nu uppmanar både Räddningstjänsten och Hyresgästföreningen via P4 Östergötland alla fastighetsägare att tillhandaha brandvarnare.

En mamma till den unga hyresgästen är mycket upprörd över att hyresvärden inte monterat brandvarnare i lägenheterna. Hon säger till Sveriges Radio Östergötland att hon knappt törs tänka på vad som skulle hänt om inte förbi patrullerande polisen råkade upptäcka branden i ett så tidigt skede som de gjorde.

Christer Karlsson på Räddningstjänsten i Östra Götaland berättar för P4 Östergötland att fastighetsägaren är skyldig att ha ett skäligt brandskydd, men det är lite luddigt vad det innebär. Helt klart är att Hyresgästen och ägaren har ett gemensamt ansvar att brandskyddet är gott. Brandkåren i Linköping har bedömt det som att Fastighetsägaren bör tillhandahålla brandvarnare och hyresgästen ansvarar för att den sätts upp och fungerar med batteri och så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".