Magnus Käck, verksamhetsutvecklare med samordningsfunktion för prehospital vård, Landstinget i Östergötland. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm / Sveriges Radio Östergötland
östergötland

SOS Alarm klarar inte avtalet med landstinget

1:40 min

SOS Alarm har inte kunnat uppfylla avtalet med landstinget i Östergötland, där man lovat att bemanna larmcentralen med minst en sjuksköterska per arbetspass. Det här kan nu överbelasta den personal som arbetar under sommaren.

Landstinget tecknade det nu gällande avtalet med SOS Alarm år 2011, ett avtal som säger att minst en sjuksköterska ska finnas på larmcentralen i Norrköping per arbetspass på åtta timmar, för att bättre kunna assistera larmoperatörerna i nödsamtal.

Sedan dess har rekryteringen av sjuksköterskor varit en ständigt pågående process och förra året var SOS Alarm tvungna att koppla vidare samtal till andra landsting, under 93 arbetspass. I år är antalet nästan det dubbla, under 184 arbetspass har samtal fåtts kopplas vidare till en sjuksköterska som jobbar på en larmcentral i ett annan län.

Men verksamhetsutvecklare Magnus Käck på landstinget säger att nödlösningen inte ger avkall på larmsamtalens kvalité:

– Självklart är inte det här en optimal lösning, men vi ser att det är en trygg och stabil lösning för patienterna och de som behöver hjälp och vi erbjuder en bra larmmottagning och en bra ambulanssjukvård. Inom några år har vi nya upphandlaingar och då får vi värdera vad vi vill ha i framtiden, säger Magnus Käck.

Trots att SOS Alarm nu lyckats rekrytera personal för att täcka minimikravet med en sjuksköterska per arbetspass så finns det inte tillräckligt med personal för att bistå med vikarier, vid sjukdomsfall och sommarledighet. Något som gör att sjuksköterskor flyttar på semestern och jobbar övertid för att täcka behovet. SOS Alarms presstalesman Roland Krantz säger att arbetsvilloren ändå är självvalda:

– De som lägger semester på andra delar av året gör det helt frivilligt för en ekonomisk ersättning, de som jobbar övertid gör det också i huvudsak frivilligt, men det är klart att det sliter på personalen.

Eftersom alla landstings- och sjukhusorganisationer ser olika ut i olika delar av landet, så är det en fördel om larmpersonalen arbetar inom samma landsting som sjukhusorganisationen befinner sig, säger SOS Alarms presstalesman, Roland Krantz. Och han bekräftar att överbelastningen i Östergötland också drabbarsjuksköterskorna på andra larmcentraler när samtalen kopplas över till dem:

– Det är kalrt att fattas det någonstans så ökar ju belastning på andra platser, men å andra sidan så möter vi det genom att vi ersätter personal som lägger sin semester på andra tider än under somamren.

På frågan om personalen känner sig tvingad att jobba övertid svarar Roland Krantz:

– Vi har inte den typen av personalpolitik att vi säger upp medarbetare för att de inte flyttar sin semester, det är helt och hållet frivilligt. Men det är en mycket bra ekonomisk ersättning däremot, säger Roland Krantz avslutningsvis.

Yasmine Lindgren-Widholm
yasmine.lindgren-widholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista