Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
östergötland

"Gud förbjude internetdroger"

1:24 min

Efter de många larmen den senaste tiden kring drogen MDPV och dess följdverkningar, går nu även missbrukare själva ut och varnar för drogen. Vi har träffat en 43-årig kvinna från länet som berättar att drogen är värre än heroin.

För en dryg månad sedan berättade vi om att allt fler söker akut sjukvård sedan de tagit den narkotikaklassade drogen MDPV, även kallad för kanibaldrogen och att man på beroendekliniken i Norrköping var bekymrad över detta. Vi har träffat en missbrukande kvinna i länet som provat MDPV en gång och som nu vill varna föräldrar för drogen.

– Jag började missbruka när jag var 13 år, började dricka, lite hasch och lite amfetamin och jag har hållit på sedan dess. Jag är 43 år idag. Om de här internetdrogerna som kommit vill jag säga, Gud förbjude dem! Jag har sett så många människor på så kort tid genomgå personlighetsförändringar som jag aldrig sett maken till. De blir fast på en gång, det är så otäckt. Jag har varit hos polisen och sagt att ni måste få bort denna drog. Jag är ändå en som missbrukar och då går man inte till polisen. Går en missbrukare till polisen och säger att nu jävlar får ni göra någonting då är det galet. Det är yngre och yngre som fastnar, för man fastnar, det är värre än heroin, säger hon.

Drogen MDPV anses vara starkare än heroin och starkt beroendeframkallande. Kvinnan vi träffar har använt drogen en gång och säger till oss att hon aldrig mer kommer att göra det, att en gång var en gång för mycket.

– Först blir man lugn, men sedan tappar man varenda hjärncell och det går fort. Sen gäller det att hitta tillbaka till hjärncellerna. Jag är inte kristen, men jag tackar Gud för att jag kom tillbaka eftersom jag trodde efter fyra dygn att jag aldrig skulle bli frisk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista