Hassan Aksoy och Ramadan Ajrizi. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
östergötland

Intresset för friskolor fortsätter dala

"Den vanliga skolan är trygg"
1:40 min

Intresset för gymnasiefriskolor fortsätter minska, en trend som är tydlig i hela landet och det är de stora kommunala gymnasieskolorna som lockar allt fler elever.

Hassan Aksoy börjar på kommunal gymnasieskola i höst och han brydde sig inte ens om att ta reda på vad friskolorna hade att erbjuda när han skulle välja skola.

– Jag tror inte de har de utbildningarna jag är intresserad av. Den kommunala skolan har fler elever, kanske bättre lärare, och fler program, säger han.

Tappat var femte elev

Många kommunala gymnasieskolor är stora och har många elever. De är dessutom välkända bland niondeklassarna. Kanske gör det att de känns tryggare i dessa tider, när friskolor har visat sig gå i konkurs helt plötsligt och bara försvinna.

Folkpartisten Carina Boberg är ordförande för gymnasienämnden i Linköping och hon säger till P4 Östergötland att den kommunala gymnasieskolan går starkt för andra året i rad.

Och även om hon som Folkpartist vill ha friskolor i Linköping så säger hon att det viktigaste är att de skolor kommunen driver håller hög kvalitet och är attraktiva för eleverna. Och det verkar de alltså vara, eftersom andelen nu alltså fortsätter öka.

Likadant är det i Norrköping, där flera friskolor har fått så få sökanden att de har fått lägga ned program.

Säkrare med kommunala skolor

Friskolorna har två trender som pekar åt fel håll. Både att elevkullarna är mindre, och blir ännu mindre framöver, och att intresset för att gå på friskolorna sjunker.

Ramadan Ajrizi, som ska plugga på omvårdnadsprogrammet till hösten, vet inte mycket mer än att den kommunala gymnasieskolan känns säkrare att välja.

- Nej, det enda jag vet är att den vanliga skolan är trygg, att den finns kvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".