1 av 2
Elefanthonan Bua med sin nyfödda kalv. Foto: Kolmårdens djurpark
2 av 2
Norrköping

Elefantkalv född på Kolmården

0:25 min

Kolmårdens djurpark fick tillökning i helgen. Det var elefanthonan Bua som fick en kalv sent i lördags kväll. Tjurkalven, som redan väger 87 kilo, är den första elefant som fötts i parken.

Pappa till den nyfödda kalven är Raja, som bor i en djurpark i England. Men föräldrarna har inte träffats. Bua blev dräktig genom en insemination som genomfördes redan i november 2011. Elefanter går nämligen dräktiga i runt 20 månader.

Själva förlossningen gick fort och lätt, enligt djurparken, och både mamma Bua och den nyfödda kalven mår bra. Något namn har den dock inte fått ännu.

– Sådant brukar ta lite tid man vill gärna titta lite på vilka egenskaper den har och så, säger Frida Muistma på djurparken.

Hon säger också att djurparkens elefantanläggning kommer att hållas stängd under den närmaste tiden på grund av tillökningen.

– Nu under den första tiden gäller det ju att säkerställa att ungen mår bra och den får lugn och ro med sin mamma, säger Frida Muistma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista