Foto: Johan Boström/Jägarnas riksförbund
Östergötland

Vildsvinsrapportering ska utredas

1:23 min

Naturvårdsverkets förslag om att jägare borde rapportera hur många vildsvin som skjuts kommer sannolikt att diskuteras i höst när den svenska jaktlagstiftningen ska ses över. Det säger regeringens utredare, Håkan Larsson.

– Jag förmodar att vi kommer in på det också när vi tittar på vildsvinsfrågan, säger Håkan Larsson.

Vad tror du om en obligatorisk rapportering?

– Det har jag som utredare inte någon förutfattad mening om. Vad jag vet är att vi måste ha ett system som gör att man kan hantera vildsvinsstammen så att den inte växer sig alltför stor och att vi får en balans i de här frågorna.

Skulle det vara en stor apparat - det finns ju redan ett system för att rapportera älg?

– Det får vi ju bedöma då, jag kan inte säga det i nuläget. Men kan man göra det för älg så kan man förmodligen göra det för vildsvin också. Det får vi titta på, säger Håkan Larsson.

Nuvarande jaktlagstiftning är i grunden från 1938. Vildsvinens snabba utbredning, särskilt i södra Sverige, är något som lagparagraferna helt enkelt inte täcker in. Regeringen vill att utredningen särskilt tittar på vildsvinsfrågan.

– Jag tror att de tycker det är viktigt att vi får en fungerande lagstiftning vad gäller vildsvin - där finns nog en del att göra. Det är en art som har vuxit kraftigt på senare år. Det har ju lyfts i riksdagsmotioner och uppvaktningar och annat så jag tror att man är väldigt väl medveten om att här måste man ha en fungerande lagstiftning framöver, säger Håkan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista