Vandrarmusslor. Foto: Jakob Bergengren/Havs- och vattenmyndigheten
Östergötland

Vandrarmussla hittad i Glan och Roxen

Stora mängder av vandrarmussla har hittats i Glan och enstaka individer även i Roxens utlopp. Arten hotar att slå ut inhemska musslor.

Vandrarmusslan växer snabbt och i täta bestånd, med upp till tio tusen individer per kvadratmeter.

- Musslan sitter fast på hårda underlag som sten, träkonstruktioner och på andra musselarter. Eftersom det är en för Sverige främmande art hotar den att slå ut inhemska arter av stormusslor, säger Jakob Bergengren på Havs- och vattenmyndigheten.

Länsstyrelsen i Östergötland och Havs- och Vattenmyndigheten arbetar nu för att följa upp utbredningen o att minimera spridningen av vandrarmusslan.

- I början av juni fick vi tips från sommarboende vid sjön Glan om att de inte längre kunde använda sin badvik på grund av kraftig tillväxt av små musslor, att barnen skar sönder fötterna, säger Erik Årnfelt vattenekolog på länsstyrelsen Östergötland.

- I förra veckan kunde vi säkert fastställa att det rör sig om vandrarmusslan och att det rör sig om rikliga förekomster i Glan och enstaka individer även i Roxens utlopp, säger Årnfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista