1 av 5
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 5
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
3 av 5
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
4 av 5
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
5 av 5
På håll syns inte skräpet. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Norrköping

Fortfarande skräpigt på Bråvalla

FKP Scorpio: "Det är normalt efter en stor festival"
1:34 min

En månad har gått sen 51 590 festivalbesökare lämnade Bråvalla i Norrköping och mängder av skräp bakom sig. Tälten är borta, men en hel del ölburkar och plastskräp ligger fortfarande kvar.

På håll syns inga spår av den stora musikfest som hållits på Bråvalla flygfält. När man kommer körande längs landningsbanan syns gräset stå grönt och vajande i en lätt sommarbris.

De mängder av tält och brassestolar som festivalbesökarna lämnade efter sig har nu städats undan, men en närmare titt avslöjar att det fortfarande ligger skräp kvar i gräset. Tillplattade ölburkar, snusdosor, festivalprogram, affischer, chipspåsar och andra plastförpackningar är några exempel.

– Det är ofta så, särskilt på stora festivaler. Det är alltid nåt hörn där det ligger skräp kvar, säger Folkert Koopmans som är vd för FKP Scorpio som anordnade festivalen.

Varför tar det en månad att städa området?

– Det är inte en hel månad. Det har städats och sen har städföretaget lämnat platsen. Förmodligen måste jag kolla ifall de har städat ordentligt och det har jag inte gjort ännu.

Den 12:e augusti är det datum som är satt för slutinspektion, och då ska FKP Scorpio tillsammans med en inspektör från Norrköpings kommun kontrollera området.

– Blir det inte godkänt får vi skicka in städarna på området igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".