Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Östergötland

Skimningsvåg mot Shellmackar

4:17 min

Shellmackar i bland annat Norrköping och Linköping har utsatts för en skimningsvåg under sommaren, det uppger Expressen idag. Och enligt polisen i Östergötland har kontokortsbedrägerierna ökat överlag i juli månad.

Enligt Expressen idag ska minst åtta Shellmackar i landet under sommaren ha utrustats med skimningsutrustning, som kopierat kundernas bankkortsinformation. Uppgifterna ska sedan ha använts vid kontantuttag i bland annat Mexiko och Kambodja.

Vid skimning monteras en extra kortläsare på automaten som kopierar information från kontokorten och sedan filmar när koden slås in.

Olle Tjernberg, vid polisens bedrägerirotel i Östergötland, känner inte till skimningsvågen mot Shell, men säger att den här typen av brott överlag är väldigt vanliga. Så sent som i förra veckan anmälde en bank i Norrköping att en bankomat försetts med skimningsutrustning.

Nu under juli månad har antalet anmälningar av kontokortsbedrägerier varit extra många, säger han, men den här typen av brott sker hela tiden.

– Det sker dagligen. Vi kanske får in ett par, tre anmälningar varje dag och nu har vi lite fler, men det sker hela tiden. Och det här med skimning har man ju haft för sig inte skulle ske längre på grund av att vi har våra chip, men vi ser ju ändå att mycket pengar från olika människors konton.

Den här typen av bedrägerier är svårutredda fall, säger Olof Tjärnberg. Oftast är utrustningen redan flyttad när bedrägeridrabbade personer upptäcker att det fattas pengar på deras konto.

Det är avancerad teknik som läser av information på kortet och registrerar koden som personen knappar in.

Jonas Sidenå, vd för ST1 Energy AB, säger att man ständigt ständigt försöker förbättra säkerheten. Ändå gäller det att vara försiktig när man använder sitt kontokort på bensinmackar till exempel.

– Oberoende var man tankar ska man skydda sin kod, när man slår in den. Hålla handen eller ett papper över den. Då slipper man sådant här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista