Den 3 september kommer kungaparet till Östergötland. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Östergötland

Östergötland laddar för kungabesök

0:39 min

I år är det 40 år sedan Carl XVI Gustaf tillträdde som regent, vilket firas med en ny Eriksgata. Den 3 september kommer kungaparet till Östergötland och förberedelserna är redan igång.

– Igår hade vi besök av två personer från hovet och en från säkerhetspolisen, som vi gick igenom programmet med på plats, berättar Sten Olsson, stabsdirektör på länsstyrelsen.

Fyra kommuner ska kungaparet hinna med att besöka under den tisdag i början av september som ägnas åt Prinsessan Estelles hertigdöme Östergötland.

Besöket inleds i Norrköping, där kungaparet bland annat ska besöka industrilandskapet och åka spårvagn mellan Drottninggatan och konstmuseet. 

Därefter går färden till 600-årsjubilerande Åtvidaberg. Där blir det ett besök på Åtvidabergs Bruks- och facitmuseum och sedan ska kungen hålla sitt jubileumstal vid Gamla Torget. I Åtvidaberg blir det också lunch. Runt 75 gäster ska tillsammans med kungaparet bjudas på östgötska specialiteter i Mässen.

Eftermiddagsprogrammet inleds med ett besök i Väversunda kyrka i Vadstena kommun. Kyrkan ligger precis vid Ombergs fot och efter besöket där blir det en tur på Omberg innan det är dags att bege sig till Linköping för en middag på slottet som avslutning.

– Mycket handlar om logistik. Var man ska stå och gå och att allt hinns med, säger Sten Olsson om förberedelserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista