Fransk glädje under gruppspelsmatchen mot England på Linköpings arena. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
Östergötland

Linköping satsade mest på EM

1:47 min

Linköping satsade dubbelt så mycket pengar som Norrköping under damfotbolls-EM. Norrköpings kommun har också kritiserats för att ha engagerat sig halvhjärtat i EM.

– Det fanns saker som definitivt hade kunnat fungera bättre. Skyltningen till exempel. Samordningen inom kommunen hade kunnat vara bättre. Jag tror ändå att detta hade en marginell effekt på publiksiffrorna. EM var trots allt en publik framgång. Skälet till att det inte kom ännu fler berodde knappast på att Norrköpingsborna inte visste att om att det var EM, för det tror jag att de allra flesta visste, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

Linköpings kommun satsade 6 miljoner kronor på EM, Norrköping satsade 3 miljoner kronor. Till Linköping kom totalt ungefär 23 500 personer för att se på matcherna. I Norrköping var publiksiffran totalt 19 500, en skillnad på 4 000.

– Jag hade gärna sett att ytterligare ett antal tusen hade varit på matcherna med tanke på vilken fantastisk underhållning som Norrköpinsborna bjöds på. Det var verkligen högklassig fotboll, säger Lars Stjernkvist (S).

Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M) berättar om varför kommunen satsade 6 miljoner kronor på EM.

– För oss var det självklart. Får vi den här chansen som är unik, att få vara med, att få vara arrangörsstad för ett fotbolls-EM, då vill vi också bjuda på en folkfest, inte bara för de som är på arenan, utan även för de egna medborgarna naturligtvis, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista