Det kan bli svårt att fylla svampkorgen med kantareller i år. Däremot ser det ut att bli ett bra soppår. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Östergötland

Fin sommar ger få kantareller

0:50 min

Efter två riktigt bra kantarellår ser det ut att blir ont om den populära svampen i år. Det är de senaste veckornas varma och torra väder som gör att kantarellerna inte trivs.

– Det började ju ganska bra. Kring midsommar kom ju de första bleka kantarellerna, men för några veckor sedan försvann de nästan helt, säger svampexperten Rolf Karlamark.

Bristen på kantareller är priset vi får betala för det vackra vädret, säger han. Men påpekar samtidigt att det är svårt att förutspå hur det kommer att se ut framåt hösten redan nu. Och på de platser som fått en del regn nu under de senaste dagarna kan man mycket väl hitta en och annan kantarell.

De som inte bara plockar kantareller kan dock se fram emot trevliga svamputflykter även i år. Enligt Rolf Karlamark ser det nämligen ut att kunna bli ett riktigt bra år för soppar och inte minst då karljohansvamp, som det knappast funnits några av under de senaste åren. 

– Karljohan vill ha torrt och varm under sommaren och sedan mycket regn i augusti, september, så det kan bli ett bra karljohan-år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista