Det var i mitten juni som den treåriga flickan hittades död i ett ensligt beläget hus på landsbygden utanför Motala. Foto: Niklas Luks/Blåljus.se
Motala

Åtalas för mord på dottern

1:31 min

Den 32-åriga kvinna, som i mitten av juni i år tog livet av sin 3-åriga dotter med hjälp av smärtstillande plåster åtalas idag för mord, grov stöld och narkotikabrott.

Det var en söndagskväll i mitten av juni som anhöriga hittade den 32-åriga kvinnan och hennes 3-åriga dotter livlösa i hemmet på landsbygden utanför Motala. Först trodde de att båda var döda, men mamman visade sig vara vid liv och anhölls redan på sjukhuset misstänkt för att ha mördat sin dotter.

Senare skulle det visa sig att kvinnan var inblandad i en infekterad vårdnadstvist med flickans pappa och att han redan i december hade larmat kommunens socialtjänst om att hon hotat med att ta livet av både dottern och sig själv. Av någon anledning agerade inte socialtjänsten på larmet och ett drygt halvår senare var flickan död.

Den 32-åriga kvinnan har erkänt att hon dödat dottern, men yrkar på att brottet ska bedömas som dråp, inte mord.

I förhör har hon berättat hur hon först gav sin dotter ett lugnande preparat och sedan fäste så många Fentanylplåster på hennes kropp att dosen blev dödlig.

Medicinerna hade hon stulit på det apotek där hon arbetade och utöver mord åtalas hon även för grov stöld och narkotikabrott.

Enligt läkarna kan kvinnan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks och hon ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Socialtjänstens hantering av fallet är anmält till Inspektionen för vård och omsorg och i sin egen utredning konstaterar kommunen att det funnits allvarliga brister i organisationen och att man borde ha agerat direkt när pappan slog larm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista