Mona Olsson (V), kommunalråd i Norrköping, menar att bostadbristen innebär ökad segregation.
Norrköping

Bostadsbrist leder till ökad segregation

"En allt större del av befolkningen kan inte söka bostad"
6:15 min

På kort tid har Norrköping gått från att ha ett överskott på lägenheter till bostadsbrist, det visar en ny rapport från kommunens bostadssamordnare, och det är nya grupper som inte hittar bostad.

Rapporten pekar alltså på en ny typ av hemlöshet som inte beror på sociala faktorer, utan det är även arbetssökanden, nyanlända flyktingar och inte minst ungdomar och studenter som har svårt att hitta en bostad i Norrköping idag.

Det här är något som leder till ökad segregation, det menar det ansvariga kommunalrådet Mona Olsson (V):

– Klassklyftorna ökar, vi får en allt större del av befolkningen som inte kan söka bostad. Det krävs också mer av den enskilda individen, man måste vara mer aktiv än tidigare

Rapportförfattaren Kenneth Edström beskriver en svårlöst ekvation som drabbar framförallt redan svaga grupper. Antalet hemlösa ökar och fylls på med nya grupper, antalet lediga lägenheter är rekordlågt och segregationen ökar.

Risken finns då, menar han, att även kriminaliteten och droganvändandet kommer att öka och Norrköpingsborna må sämre i flera hänseenden. Och politikernas ansvar här är tydligt, enligt Mona Olsson:

– Som alltid så är det ju politikerna som ansvarar för att fördela budgeten på ett rättvist sätt, och socialnämnden och socialförvaltningen kämpar ju alltid i motvind. De har ju alltid högre kostnader än vad de får budget för så där gäller det att ha en löpande dialog mellan poltiker och tjänstemän, så att vi ser var behoven är störst.

– Men man är ju inte Stålmannen eller har Bamses krafter, så här måste vi ju hjälpas åt, säger Mona Olsson.

I rapporten kontateras också att en allt större del av socialtjänstens resurser i Norrköping används till en grupp som enbart behöver bostad och egentligen inte tillhör socialtjänstens målgrupp.

– Det är ju grupper som normal sett ska klara sig själva. De har ingen social problematik mer än att man är bostadslös, konstaterar Mona Olsson.

– Det faller inte under socialtjänstlagen, men vi vill ju hjälpa även de här personerna. Det gör vi genom att till exempel tillhandahålla register över fastighetsbolag och coacha hur man själv kan hitta bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".