Vuxen marmorkräfta. Foto: Chucholl C/Wikimedia commons/CC BY

Akvariekräfta kan hota kräftorna i Vättern

1:22 min

Den framavlade arten marmorkräfta, som är framkorsad för att leva i akvarier, kan nu hota det svenska kräftbeståndet i bland annat Vättern.

Marmorkräftan har nyligen hittats i våtmarker i Västergötland och tidigare i Märstaån i Uppland, och nu växer oron att arten ska sprida sjukdomar om den får fäste i svenska vattendrag. Anton Halldén är fiskekonsulent i Jönköpings län som har ansvar för fisketillsynen i Vättern:

– Det här ju en helt ny art som inte är naturlig någonstans i Europa. De kan bära på en massa otäcka sjukdomar och även konkurrera med andra arter om de kommer ut i vattnen, det är en risk helt klart, menar han.

Den grönskimrande marmorkräftan har sitt ursprung i Florida och Georgia i USA, men med människans hjälp har den spridit sig till Tyskland, Österrike, Nederländerna, England och Italien. Kräftan är internationellt sett populär i akvarier men i Sverige är det idag olagligt att föra in eller hålla marmorkräftan levande, berättar Anton Halldén:

– Det är absolut inte tillåtet att hantera några andra kräftarter än signalkräfta och flodkräfta i Sverige.

I fjol hittades ändå marmorkräftan för första gången i svenskt vatten, i Märstaån i Sigtuna, och fynd av flera kräftor har även gjorts i Skaratrakten. En enda kräfta kan snabbt föröka sig, eftersom den är enkönad och kan konkurera ut våra inhemska kräftdjursarter.

– Och i allra västa fall så är den ju bärare av någon sjukdom den själv klarar av, men som inte signalkräftorna i Vättern klarar. Det är ju möjligt att beståndet av signalkräftor helt kan slå ut om det är en riktigt allvarlig sjukdom, konstaterar Anton Halldén avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista