1 av 4
Ensemblen i pjäsen "Sexigt - på riktigt". Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 4
Paula McManus, regissör "Sexigt - på riktigt". Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
3 av 4
Skådespelare Gunnel Samuelsson och regissör Thomas Müller
4 av 4
Östgötateaterns hela ensemble 2013/2014. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Linköping/Norrköping

Sexigt spelår på Östgötateatern

"Det behövs en pjäs som bejakar sexualitet"
5:09 min

Idag presenterade Östgötateatern och Ung Scen Öst sin repertoar för det nya spelåret. Ett återkommande tema är närhet, kärlek och sex.

"Innan jag fyller sextiosju" är en av sex uppsättningar på Östgötateaterns scener under kommande höst och vår och handlar om en äldre kvinna som plötsligt inser att tiden är begränsad och att hon vill uppleva mer närhet och sex i sitt liv. Hon sätter in en kontaktannons i en litterär tidskrift vilket leder till nya möten, både med sig själv och med sig och män.

– Det är både förnedrande och passioderade möten. Dråpliga situationer som hon kanske inte hade tänkt sig, säger regissören Thomas Müller.

Under presentationen berättar han att kvinnor i övre medelåldern inte är en grupp man ofta scer på teaterscenen.

– Det är lite konstigt eftersom den syns i publiken. Så, äntligen en pjäs för publiken.

För de yngre spelar Ung Scen Öst den improviserade pjäsen "Sexigt – på riktigt" för skolungdomar.

– Det är mycket problem, det ska skyddas, det är könssjukdomar, och det pratas om graviditeter. Jag tror att det behövs en positiv, kärleksfull föreställning som bejakar sexualitet – att det faktiskt är nåt som är roligt, säger regissören Paula McManus.

– När vi fick det här förslaget så lät det för läskigt och sjukt för att tacka nej till. En hel klassrumsföreställning för högstadiet som är en spännande målgrupp när det kommer till sex, och att det ska va helt improviserat, säger en av föreställningens skådespelare Martin Waerme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".