Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
Östergötland

Utökad skyddsjakt på säl

1:41 min

Under året får det som tidigare bedrivas skyddsjakt på tio gråsälar i Östergötland, enligt beslut från Naturvårdsverket, men i år har reglerna kring jakten ändrats. Nytt för i år är att det är tillåtet att jaga från motorbåt om man har utbildning i säljakt.

Tidigare har yrkesfiskare fått ansöka om tillstånd hos Naturvårdsverket för att bedriva skyddsjakt på säl från båt. Numera krävs inget särskillt tillstånd, utan yrkesfiskare som drabbats av skador på fångst eller redskap får bedriva skyddsjakt från båt om de gått en utbildning i säljakt.

Skyddsjakten får endast riktas mot sälar som är sig i vattnet, högst 100 meter från de skadedrabbade redskapen eller fiskodlingen.

Biologen och sälexperten vid Världsnaturfonden Tom Arnbom tycker att det är alldeles för riskfyllt att skjuta säl från båt med 83-årige fiskaren Sven Nilsson på Kallsö i Sankt Anna skärgård anser att jakt från båt kan vara nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista