Ödeshög

Ovanligt låga halter av tungmetaller vid gruvbrytning

1:48 min

Aktion Rädda Vättern och boende vid den plats där Tasman Metals AB kan komma att anlägga en gruva har uttryckt en oro för miljökonsekvenserna. Men malmen och bergarterna i Norra Kärr, utanför Ödeshög är ofarliga vid gruvbrytning, säger statsgeolog Erik Jonsson på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

Mängden tungmetaller och radioaktiva element i fyndigheten är ovanligt låg.

– Det är en av fördelarna att den innehåller så lite av dem utifrån ett pragmatiskt geologiskt perspektiv så tillhör den här typen av förekomst den sorten som inte bör ha allt för stora konsekvenser. Förutom förstås om man inte störs av buller och eventuellt damm i näromgivningar, säger Erik Jonsson.

Även om både malmen och bergarterna i Norra Kärr anses vara ovanligt fria från tungmetaller och radioaktiva element så finns det alltid en risk i förädlingsprocessen.

Lakning innebär att man extraherar metaller ur mineral genom en kemisk reaktion, i detta fallet med svavelsyra, vilket är starkt frätande. Avfallet som bildas från lakningsprocessen i Norra Kärr kan användas i tillverkningen av klinker eller glas, enligt Tasman Metals, och man har redan intressenter på restprodukten enligt VD Henning Holmström.

Trots att avfallet är användbart kan all industriell verksamhet med lakningsmetoder innebära en miljörisk, enligt statsgeolog Erik Jonsson.

– Det är alltid en större risk när man handskas med finmalda material. Inte minst om man har olika kemiska steg, så är det klart att det finns risk att kemikalier kan läcka, säger Erik Jonnson, statsgeolog på Sveriges Statsgeologiska Undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista