Finspång

Nazister bokade bygdegård i falskt namn

0:33 min

Under falskt namn har det nazistiska Svenskarnas parti hållit sommarläger i Östergötland, rapporterar Aftonbladet. Det är tredje gången lägret anordnas och för andra gången i Östergötland.

Senast i fjol höll det nazistiska partiet läger, då mellan Åtvidaberg och Valdemarsviks kommun. Nu har lägret som avslutas idag pågått i Finspång kommun.

– Det här är ett parti som jag hoppas inte får någon förankring i Sverige, överhuvudtaget. Vi vet att de har en odemokratisk agenda och en antihumanistisk agenda, säger Anders Härnbro (S) kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Finspång.

Ordföranden för den bygdegård som hyrts ut till det nazistiska partiet, är upprörd och säger till Aftonbladet att han var helt ovetande om vilka som hyrt huset.

– De har lurat oss å det grövsta. Personen som bokade sa att det var en familjefest, säger ordföranden i bygdegårdsföreningen till Aftonbladet.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att de lyckats få ha möjlighet att ha aktiviteter i vår kommun. Naturligtvis har man rätt att få organisera sig men det är ett parti som ligger långt ifrån den svenska demokratiska traditionen, säger Anders Härnbro (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista