Erik Freiholtz, verksamhetsutvecklare i samordningsfunktioner för prehospital vård i landstinget i Östergötland. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/Sveriges Radio
Östergötland

Ambulanser tar för lång tid på sig

1:50 min

Ambulansentreprenörerna i Östergötland uppfyller inte målen för hur snabbt ambulanserna ska vara  på plats. Enligt riktlinjerna ska ambulansen vara framme inom 10 minuter vid 75 procent av alla utryckningar. Under juni och och juli låg den siffran på 72 procent.

– Det finns ingen anledning till oro, det handlar inte om att ambulanser inte kommer fram, utan det handlar om att det tar lite, lite längre tid, säger Erik Freiholtz, landstingets verksamhetsutvecklare i samordningsfunktioner för prehospital vård.

Enligt gällande riktlinjer ska det alltså ta högst 10 minuter innan ambulansen är på plats vid 75 procent av alla uttryckningar. Under juni och juli låg den siffran på 72 procent. 

Målet är dessutom att 95 procent av alla ambulanser ska vara framme inom 20 minuter och det har man inte heller lyckats uppnå. Under hela 2013 har den siffran legat på mellan 92 och 94 procent.

Nu gör man insatser på flera håll i länet för att målen ska uppnås.

– En förändring som vi gjort i år är att man tagit några kvällar från Motala som man istället använder i Linköping, där det är mer att göra. Vi ser även över var ambulansstationerna är och senare i år så kommer en ambulansstation tas i drift i de södra delarna av Linköping, som förhoppningsvis kommer att öka tillgängligheten, säger Erik Freiholtz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista