Christine och Jennie Hellmér har plockat jordgubbar hos odlare Lennart Hammarlund. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Självplock lockar yngre generationer

1:18 min

Intresset för självplock av jordgubbar har länge varit på nedgång, men nu ser trenden ut att ha vänt.  Enligt jordgubbsodlaren Lennart Hammarlund, vill den yngre generationen gärna plocka själv. 

Säsongen för svenska jordgubbar utomhus är i stort sett slut och på Tift Södergård utanför Linköping var det finaldag i fredags.

Intresset från kunderna för självplock har länge varit en sjunkande trend, säger Lennart Hammarlund på Tift, men nu har trenden vänt något.

– I början hade vi större areal och det var mer folk. Sedan har det blivit lite mindre och mindre utförsbacke, så att säga. Många andra självplock har fallit ifrån. Men nu tycker jag det har stabiliserat sig på den här nivån. Framförallt så är det ju många yngre som kommer hit nu och barn, säger Lennart Hammarlund, som haft självplock i mer än tjugo år.

Elisabeth Lovén och Mattias Johansson hör till de yngre vuxna som inte drar sig för att plocka jordgubbar. Mattias följde med sina föräldrar ut när han var liten och Elisabeth gjorde sällskap med sin farmor.

– Det är ju kul att plocka själv - och plocka de finaste, säger Mattias Johansson.

Priset för självplockade jordgubbar är lägre än i butikerna men det är inte det som främst lockar Christine Hellmér från Mantorp till Tift Södergårds självplock.

– Nej, det är mera det att jag vet var de kommer ifrån, att jag vet att de är goda och att det är jag som har plockat dem. Nu har de ju tyvärr lagt ner många självplock, det fanns ju gott om dem förut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista