Det är högtryck i mustfabriken. Gunnar Kellin på det välfyllda lagret. Foto: Henrik Olsson, Sveriges Radio
Östergötland

Extra skift sätts in för att klara äppelskörden

"Det blir full fart här i höst"
1:15 min

I södra Sverige blir äppelskörden bra i år. Det innebär goda tider för både odlare och musterier. På Brunneby musteri i Borensberg mellan Linköping och Motala räknar man med en produktion på högtryck.

- Det blir full fart när vi ska pressar äpplen i höst, vi kommer att köra helgskift för att klara av att ta hand om hela årets skörd, säger Gunnar Kjellin som äger musteriet.

Förra året pressades 350 tusen kilo äpplen till must i Brunneby. I år räknar Gunnar Kjellin med att produktionen ökar med omkring 50 tusen kilo.

Det är efter två dåliga år med små volymer och dålig kvalitet på frukten som årets skörd i södra Sverige ger rikligt med frukt. Äppelskörden beräknas öka med 15 procent, enligt odlarnas medlemsföretag, Äppelriket.

Men trots att det finns så rikligt med frukt kan konsumenterna inte räkna med att priset på must blir lägre.

- Det vore trevligt. Men priset på industrifrukt tenderar att öka samtidigt som vi får mer frukt, så vi kan inte sänka våra priser, säger han. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".