ödeshög

Provbrytningen vid Norra Kärr överklagas

1:23 min

Aktionsgruppen Rädda Vättern överklagar nu gruvbolaget Tasman Metals tillstånd att provbryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr, och man överväger även att ta till protestaktioner. Företagets VD Henning Holmström välkomnar nu en prövning i högre instans.

Överklagandet är formellt inlämnat av Naturskyddsföreningen i Ödeshög, berättar aktionsgruppens ordförande Johan Elwing:

– Vi har ju jobbat fram huvuddelen av överklagandet. Men vi har ju inte talesrätt i juridiska ärenden, för det måste man ha varit en förening i tre år.

Det man framför allt vänder sig emot är att själva tillståndsprocessen går så fort.

– Miljökonsekvenserna är inte extremstora, men vi menar att det här bara är ett steg av många steg som krävs för att det ska bli en fullskalig gruva, och att det inte finns någon anledning att påskynda själva processen eftersom handläggningstiden i Sverige redan är så kort, säger Johan Elwing.

Johan Elwing bekräftar också att man planerar någon form av protestaktioner.

– Huruvida vi kommer att kedja fast oss vid Norra Kärr har vi inte tagit ställning till än, och när det gäller det provbrytningen så får vi se hur vi gör där. Däremot  så har vi folk uppe vid Norra Kärr som kikar på läget, ser vad som händer och bevakar.

Är det OK att ta till olagliga metoder:

– Nej, det tycker jag inte

Var går gränsen?

Vid civil olydnad går gränsen, konstaterar Aktionsgruppen Rädda Vätterns ordföranden Johan Elwing.

Gruvbolaget Tasman Metals VD Henning Holmström är varken bekymrad över de överklaganden som lämnats in:

– Egentligen så välkomnar vi en prövning i en högre instans, oavsett om det gäller bearbetningskoncessionen som är överklagad till regeringen eller provbrytningen som är överklagad till mark- och miljödomstolen i Växjö. Det gör ju att vi förhoppningsvis kan få en slutligt besked och då kanske vi kan ägna oss åt sakfrågorna istället för att ägna oss åt någon sandlådediskussion.

Henning Holmström är heller inte oroad över eventuella protestaktioner, men är lite frågande till var gränsen mellan lagliga och olagliga protester går:

– Om det skulle hända i Norra Kärr att man kedjar fast sig vid träd eller så, så är det ju lite lustigt det Johan säger. Han tycker inte man ska bryta mot lagen men civil olydnad är helt OK. Om man kedjar fast sig vid maskiner eller träd om vi ska geneonföra en provbrytning så är det ju i praktiken att man bryter mot laget.

– Men jag blir också glad över att Johan Elwing säger att man inte tänker bryta mot lagen utan jag tror att det här kommer gå ganska lugnt och sansat tillväga. Jag tror att det kommer bli ganska bra i slutändan, säher Tasmans Metals VD Henning Holmström avslutningsvis.

Marie-Louise Kristensson

Reporter
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista