Den treåriga flickan hittades död i huset, som ligger ensligt norr om Motala. Foto: Niklas Luks/Blåljus.se
motala

Mamman allvarligt psykiskt störd

Den kvinna från Motala som misstänks ha dödat sin treåriga dotter med narkotikaklassade fentanylplåster lider av en allvarlig psykisk störning, det slår nu den rättspsykiatriska undersökningen fast.

Kvinnans anhöriga hittade den 32-åriga kvinnan och hennes treåriga dotter livlösa i hemmet i början av sommaren. Mamman kunde dock väckas och anhölls redan på sjukhuset misstänkt för att ha mördat sin dotter, något hon tidigare hade hotat att göra enligt flickans pappa, som hon var inblandad i en vårdnadstvist med.

Redan den första så kallade paragraf 7-undersökningen visade att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning, och enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund, så bekräftas nu det av den mer omfattande rättpsykiatriska undersökning som gjorts.

Enligt Viklund är kvinnan i behov av psykiatrisk tvångsvård:

– Det finns en ventil i lagtexten där man skulle kunna döma även en psykiskt sjuk person till fängelsestraff, men det är inget som jag kommer att yrka på i det här fallet, säger hon till P4 Östergötland.

Rättegången mot kvinnan kommer att hållas torsdag och fredag den här veckan, då rätten bland annat ska ta ställning till om 32-åringen ska dömas för mord, något åklagaren yrkar på. Kvinnan själv har erkänt att hon dödat dottern, men menar att det rör sig om dråp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista