Utsikt över Rödgölen. Foto: Henrik Witt/Norrköpings kommun
norrköping

Naturbränning vid Rödgölen

Idag tisdag genomförs en planerad skogsbrand, en så kallad naturbränning, i Rödgölens naturreservat utanför Norrköping. Den anlagda skogsbranden ska gynna olika djur- och växtarter som trivs i just brända marker.

Skogsbränder skapar miljöer som gynnar vissa specifika arter och ett sekel av effektivt brandskydd och räddningstjänst har lett till att vissa arter i svenska skogarna påverkats negativt.

– Det här är vårt sätt att ta det naturvårdsansvar vi har i kommunen. Tekniska nämnden har gett oss direktiv att arbeta med biologisk mångfald och en naturvårdsbränning är ett av många sätt att göra det på, säger Elin Hultman, ekolog på tekniska kontoret i Norrköping.

Bränningens syfte är att gynna flora och fauna som är beroende av brandsubstrat. En annan effekt är att tall och löv föryngras. Det här skötte naturen själv genom naturliga skogsbränder tidigare. Idag brinner endast 0.01% av skogen naturligt. Arterna som är beroende av bränderna har därför blivit mer sällsynta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista